Voorzieningen

In het Middengebied bevinden zich het rondpad met de buffers, een heemtuin, een bloementunnel, bloemenmuren en een begroeide heuvel met waterwerk, afgewisseld met zitjes, schelpenpaden, speelplekken en solitaire bomen.

  • Het rondpad: een met schelpen half-verhard pad dat langs alle achtertuinen loopt, helemaal rond het Middengebied.
  • De buffer: een strook groen van een meter breed tussen achtertuin en schelpenpad. Deze strook grond hoort niet meer bij de achtertuin van de betreffende woning. Wel wordt van elke bewoner gevraagd om het stukje buffer tussen eigen achtertuin en rondpad te onderhouden.
  • De heemtuin: een stuk grond in het Middengebied dat met een hek is afgesloten. Er staan bijzondere planten, een deel is (soms) moestuin en er staat een bijenkast.
  • De bloementunnel: een deel van het rondpad is overkoepeld door begroeide rozenbogen.
  • Bloemenmuren: op verschillende plekken zijn muurtjes gemaakt van gestapelde oude stenen. Deels zijn dit oude kloostermoppen die bij de bouw van het huidige stadhuis op de ’s Gravenhof in het centrum van de stad tevoorschijn zijn gekomen en van de stort zijn gered.

Speelplekken zijn er volop. Er zijn kleine kruip-door-sluip-door-paadjes, deels aangelegd, deels door kindervoeten ontstaan, die het gebied een ideale plek maken voor verstoppertje spelen.
Er is een groot grasveld voor balspelen e.d. Er zijn aangelegde voorzieningen zoals twee tuimelrekken en een glijbaan tegen de heuvel. Op de heuvel staat een waterpomp waarmee kinderen water kunnen oppompen dat door een kronkelbedding langs de heuvel naar beneden stroomt. En bovenal: er is volop ruimte, zonder verkeer en met een spontane sociale controle.